ZOO POD KOPCEM

www.lerl.info/parrots

Aktuálně

6.8.2017
Právě dokrmujeme:
3 mláďata žaků


Články

Papoušek šedý - Žako

papoušek žako

Latinsky: Psittacus erithacus

Anglicky: African Grey, Grey Parrot

Zeměpisné formy:

Papoušek šedý konžský (Psittacus e. erithacus)

Papoušek šedý liberijský (Psittacus e. timneh)

Velikost: asi 35 cm (P. e. erithacus), asi 30 cm (P. e. timneh)

Hmotnost: asi 425 - 500 g (P. e. erithacus)

Samec je celkově šedý až šedočerný, spodní prsa a břicho světle šedé s tmavým lemováním, hlava, týl, krk, prsa tmavě šedá se světlým lemováním, záda a boky světle šedé, křídla tmavě šedá, neopeřená bílá obličejová maska, ocasní peří červené, zobák černý, oční duhovka bledě žlutá, nohy tmavě šedé.
Žako liberijský má základní zbarvení jako žako kongo, ale šedé zbarvení je celkově tmavší, prsa a břicho světlé, ocas tmavě červenohnědý, spodní ocasní peří s červeným nádechem, horní čelist rohově růžová s černými stranami, spodní čelist černá.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mladí ptáci mají tmavé oči, tmavší peří, černé konce ocasních per.

Výskyt v přírodě:

Papoušek šedý konžský: africké země mezi 17. západním a 32. východním stupněm zeměpisné délky a 10. severním a 10. jižním stupněm zeměpisné šířky. Je rožšířen v těchto státech: Pobřeží slonoviny, Ghana, Togo, Benin, Nigérie, Čad, Kamerun, Středoafrická republika, Zair, Uganda, Keňa, Burundi, Tanzanie, Angola, Kongo, Gabun, Rovníková Guinea, Princův ostrov a ostrov Fernando Póo.

mapa výskytu papouška šedého mapa výskytu papouška šedého

Papoušek šedý liberijský: Libérie, západní část Pobřeží slonoviny a Sierra Leone .

Obývají nížinné pralesy, lesní oblasti kolem řek a mangrovové lesy. Nejčastěji je spatříme v těch oblastech, kde roste palma olejová – Elaeis guineensis. Mimo dobu hnízdění se shlukují do velkých hejn, ve kterých společně nocují na vysokých stromech a létají za potravou. Let je přímý a těžkopádný s rychlými údery křídel - připomíná let kachny. Jsou velice plaší nenechají nikoho přijít příliš blízko. Mimo dobu hnízdění se shlukují do velkých hejn a společně nocují na vysokých stromech. Hlas tohoto papouška je směsí vřískání a pisklavých tónů; při vyrušení vydává drsné a nepříjemní skřeky.

Živí se lesními plody, bobulemi, plody olejnice, ořechy a zemědělskémi plodinami, hlavně kukuřicí. Na plantážích domorodců a kukuřičných polích způsobují rozsáhlé škody.

Hnízdí v dutinách stromů. Hnízda se nalézají jen několik metrů nad zemí a často i v menších koloniích. Období rozmnožování se dost liší podle oblasti výskytu a bylo zjištěno celoročně, i když převážně ve druhé polovině roku. Od července do září hnízdí v Ugandě, začátkem srpna v Kongu, a již v dubnu v Libérii. Rozdílná doba hnízdění je obvykle závislá na období dešťů. Snůška čítá 2 - 4 vejce, inkubace 28 dní, v hnízdech mladí zůstávají 100 - 120 dní, několik měsíců potom ještě zůstávají s rodiči.

Je poměrně hojný, ale místy následkem odchytů (především liberijský) ohrožený.

Výskyt a chov v zajetí:

je dost běžný. Pro svůj talent napodobovat zvuky a lidskou řeč se stal nejoblíbenějším velkým papouškem chovaným jako domácí zvíře. Je velmi inteligentní, někdy se však hůře přizpůsobuje změnám. Vyžaduje hodně času a pozornosti.

Ve voliérách se běžně rozmnožuje. Většinou snáší 2-3(4) vejce. Inkubační doba je 30 dnů. Mláďata tráví v hnízdě 12 týdnů.

Papoušek šedý je uveden v seznamu ohrožených druhů podle mezinárodní smlouvy CITES v příloze I.

 

Prameny: A. Wolterová: Žako - papoušek šedý (Vašut, 2000), E. Uittenbogaard: Papoušek šedý (Rebo productions, 2005), internet