ZOO POD KOPCEM

www.lerl.info/parrots

Aktuálně

6.8.2017
Právě dokrmujeme:
3 mláďata žaků


Články

Pyrura modravý

pyrura modravý

Latinsky: Pyrrhura lepida

Anglicky: Perly Conure

Zeměpisné formy:

Pyrura modravý severní (Pyrrhura l. lepida)

Pyrura modravý hnědokrký (Pyrrhura l. coerulescens)

Velikost: asi 24 cm

Samec je celkově zelený, čelo a temeno má hnědou barvu se světlými lemy. Líce mají nádech do žlutooranžové barvy. Jejich spodní část je světle modrá a většinou velmi výrazná. Vrchní prsa jsou světle hnědá s výraznými světlými lemy. Prsa a celé břicho jsou zelené s výrazným modrým nádechem. Modrá barva sahá až nad prsa (rozdíl od poddruhu coerulescenc). Líce má poddruh lepida modré, podruh coerulescenc modrozelené. Ušní skvrna je výrazně světlá až bílá. Ruční krovky a vnější letky jsou zářivě modré. Ocasní péra jsou z vnější strany olivově zelená, zespodu mají červenohnědý nádech. Úzký proužek nad zobákem je červenohnědý. Zobák je tmavě šedý, stejný jako běháky.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mladí ptáci jsou podobní dospělým, ale lemovaná péra mají bledší, týl méně výrazný, zobák a běháky bledě šedé.

Výskyt v přírodě: střední a severovýchodní Brazílie

mapa výskytu pyrury modravého mapa výskytu

Pyrura modravý je obyvatelem vnitrozemských deštných pralesů. Ve své domovině jsou obvykle pozorováni po vyhnízdění v počtu 3 - 8 kusů v husté vegetaci. Rádi vysedávají v korunách vysokých stromů, kde se ozývají ostrým křikem. Zjistí-li nebezpečí, ztichnou a ostražitě pozorují své okolí. Často zalétávají k vodním zdrojům, kde se koupají. Živí se různými plody, semeny, bobulemi, ořechy, květy stromů a hmyzem. Hnízdí v dutinách stromů, snůška je 3 - 5 vajíček.

Výskyt a chov v zajetí:

je dost běžný. Teplota v chovném zařízení by se měla pohybovat okolo 13-15 stupňů v zimě, 18-22 stupňů v létě, vzdušná vlhkost 70-85%.

Ptáky chováme po párech. Inkubační doba u pyrurů je 22 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po 7 týdnech.

Jako domácí mazlíček je vhodný. Chováním a povahou jsou pyrurové podobní rodu aratinga. Jsou to aktivní papoušci. Někteří jedinci mohou být značně teritoriální a kousaví.

Pyrura modravý je uveden v seznamu ohrožených druhů podle mezinárodní smlouvy CITES v příloze II.

 

Prameny: M. Vašíček: Papoušci Nového světa (Svépomoc, 1980), M. Vašíček: Papoušci Latinské Ameriky (Barko 2002), časopis Nová Exota (5/ročník IX.), internet