ZOO POD KOPCEM

www.lerl.info/parrots

Aktuálně

6.8.2017
Právě dokrmujeme:
3 mláďata žaků


Články

Mníšek šedý - Papoušek mniší

mníšek šedý

Latinsky: Myiopsitta monachus

Anglicky: Monk Parakeet, Quaker Parakeet

Zeměpisné formy:

Mníšek šedý brazilský (M. m. monachus)

Mníšek šedý argentinský (M. m. calita)

Mníšek šedý paraguayský (M. m. cottora)

Mníšek šedý bolívijský (M. m. luschi)

Velikost: asi 28 cm

Samec má čelo, temeno, hrdlo a přední prsa popelavě šedé, prsa bledě šedozelená. Vrch těla je zelený, na lopatkách s olivovým nádechem. Spodina je žlutozelená, krovky křídelní jako záda, letky ruční modré s úzkým zeleným lemem. Ocas je zelený, vespod do modra. Oko je tmavě hnědé, zobák žlutošedý, nohy šedé.

Samice je zbarvena stejně jako samec, má poněkud menší hlavu.

Mladí ptáci jsou podobní dospělým, ale duhovku mají černou, šedé čelo se zeleným nádechem, letky zelenomodré.

Výskyt v přírodě: střední Bolívie, jižní Brazílie, střední Argentina, Uruguay

mapa výskytu mníška šedého mapa výskytu

Mníšek šedý žije ve vlhčích oblastech v lesních porostech a v horách až do 1000 m nadmořské výšky. Patří mezi obecné a velmi rozšířené papoušky, kteří se mimo hnízdní sezónu objevují v hejnech o 50 - 200 kusech. Mnohde působí velké škody na polních kulturách a vysazovaných stromech. Nepříjemně a dosti hlasitě křičí.

Je to velmi společenský pták, který žije v koloniích. Od všech druhů papoušků se odlišuje stavbou hnízda z klacků a větví ve vysokém křoví nebo na vnějších větvích stromů. Hnízdo má vlastní dutinu, předsíň a vchod. Tyto stavby o průměru až 3 metry a váze i přes 200 kg vznikají tak, že si hnízdo postaví jeden pár a další se k němu přistavují. Často byly nalezeny hnízdní kolonie, v nichž hnízdilo společné 8 - 12 párů mníšků. Hnízdo stále vylepšuje a používá ho i několik roků po sobě.

Výskyt a chov v zajetí:

je dost běžný. Lze ho chovat celoročně ve venkovní voliéře bez uzavřeného vnitřního záletu, tento druh papouška je značně tvrdý a odolný.

Pro chov se hodí velké voliéry. Během hnízdění musí mít mníšci k dospozici větvičky na stavbu hnízda. Mezi sebou jsou snášenliví a můžeme chovat i více kusů společně. Snůška čítá 4 - 6 vajec, inkubační doba je 22 dnů. Mláďata rychle rostou a již za 4 - 5 týdnů opouštějí hnízdo.

Je také s oblibou chován jako domácí mazlíček.

Mníšek šedý je uveden v seznamu ohrožených druhů podle mezinárodní smlouvy CITES v příloze II.

 

Prameny: M. Vašíček: Papoušci Nového světa (Svépomoc, 1980), R. Vít: Cizokrajní ptáci v klecích II (SZN, 1970), M. Smrček: Kapesní atlas exotických ptáků (Cesty, 2003)