ZOO POD KOPCEM

www.lerl.info/parrots

Aktuálně

6.8.2017
Právě dokrmujeme:
3 mláďata žaků


Články

Burunduk páskovaný

burunduk páskovaný

Latinsky: Tamias sibiricus

Anglicky: Siberian Chipmunk

Velikost: 20-28 cm s ocasem

Hmotnost: 60-120 g

Burunduk je asi 17 cm dlouhý hlodavec, šedohnědě zbarvený, s pěti tmavě hnědými pruhy na zádech. Má huňatý, cca 10 cm dlouhý ocas. Okolí očí, krk a bříško jsou bílé.

Výskyt v přírodě:

Burunduk páskovaný je domovem v euroasijské tajze od Finska po Japonsko. Je velmi podobný americkým zemním veverkám - čipmankům.

Burunduk žije v lesích i pláních a horách s nižšími dřevinami. Obývá lesy jehličnaté i smíšené od nížin až po hory do cca 1500 m. Burunduk je denní zemní veverkou. V zemi si vyhrabává hnízda s komůrkami, ve kterých přespává a uchovává zásoby na zimu. Potravu si získává během léta stejně obratně na zemi i na stromech. Živí se rozličnou zelenou potravou, houbami, larvami, červy a jiným hmyzem, který je důležitým zdrojem bílkovin. Od listopadu do března spí zimním spánkem. Ve volné přírodě se dožívá průměrně 10 let.

mapa výskytu burunduka páskovaného mapa výskytu

Burunduk žije v koloniích, kde se jednotliví členové dorozumívají skřeky a hvízdáním. V době páření (březen - duben) jsou samci navzájem trochu agresivní. Po měsíci březosti rodí samice 4 - 8 mláďat, která se po 2 měsících osamostatňují a pohlavně dospívají a páří se další rok po zimě.

Výskyt a chov v zajetí:

je běžný. Burunduk je vhodné zvíře k domácímu chovu jako malý mazlíček, na péči není extrémně náročný. Potřebuje větší klec vybavenou větvemi, hlubší podestýlkou a úkrytem (budkou). Lze ho také chovat ve venkovní voliéře s alespoň 0,5 m hlubokými základy (proti podhrabání). V zimním období uléhají burundci ke spánku, také v tomto období bývají značně agresivní.

Burunduka krmíme směsí zrnin, ovocem, zeleninou, zelenou potravou, ořechy. Jako zdroj bílkovin předkládáme moučné červy, vejce či kousek sýra nebo vařeného masa.

 

Prameny: Wikipedie, internet